Prietenul lui Putin îl laudă pe Zelenski: „Un lider puternic ce nu trebuie subestimat. E pragmatic și drăguț””

de: Anca Lupescu
02 11. 2022

Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și fondatorul grupului militar privat Wagner, l-a lăudat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca fiind un lider puternic și încrezător care nu trebuie subestimat.

Fondatorul grupului Wagner, apropiat al lui Putin, laude la adresa lui Zelenski

Comentariile sale au subliniat profilul public în creștere al lui Prigozhin și încrederea tot mai mare în exprimarea unor probleme sensibile legate de războiul din Ucraina, sfidând linia standard a Moscovei.

„Deși este președintele unei țări ostile Rusiei în acest moment, Zelensky este un tip puternic, încrezător, pragmatic și drăguț”, a declarat Prigozhin într-o declarație distribuită pe platforma de socializare Vkontatke de către serviciul de presă al firmei sale de catering Concord.

„Nu-l subestimați”, a spus Prigozhin într-o a doua declarație, după ce a fost întrebat de ce aduce laude unui om pe care Moscova l-a criticat, depreciat și atacat în mare parte de când a venit la putere în 2019.

Analistul politic rus Tatiana Stanovaya a declarat că este interesant faptul că Prigozhin exprima un punct de vedere foarte îndepărtat de cel al lui Putin, pe care alții din elita conducătoare ar putea să nu îndrăznească să îl exprime.

„Prigozhin a îndrăznit. Crede că are dreptul și crede că nu l-ar supăra pe Putin”, a spus ea.

Prigozhin a avut o serie de intervenții deschise în ultimele săptămâni, alăturându-se liderului cecen Ramzan Kadîrov în ridiculizarea performanței generalilor ruși în Ucraina.

Luna trecută, el a confirmat public pentru prima dată că este fondatorul Wagner, un grup militar privat pe care l-a desfășurat pentru a lupta în Siria, Africa și Ucraina. Statele Unite și Uniunea Europeană l-au sancționat pe Prigozhin pentru rolul său în cadrul grupului.

Stanovaya a declarat că Prigozhin nu urmărea să obțină un rol oficial la putere. „Cred că pentru el este mai degrabă un „proiect de afaceri” pe care trebuie să îl „vândă” lui Putin pentru a fi mai aproape de Kremlin”, a spus ea.

„El ar evita orice responsabilitate oficială reală, este mai confortabil să rămână în spațiul intermediar, între stat și statutul neoficial.”

Comentariile lui Prigozhin cu privire la Zelenski sunt un contrast puternic cu caracterizarea liderului ucrainean pe care Putin și alți oficiali de rang înalt au colportat-o.

Zelenski, numit drogat de oamenii de încredere a lui Putin

La o zi după ce a lansat invazia Ucrainei în februarie, Putin a cerut soldaților ucraineni să îl înlăture pe Zelenski din funcție, spunând că ar fi mai ușor să se ocupe de generali decât de „banda de drogați și neonaziști” aflată în prezent la putere.

Mass-media de stat rusească și paginile de socializare legate de Kremlin au promovat afirmații nefondate potrivit cărora Zelenski este dependent de droguri.

„El spune multe lucruri. Depinde de ce bea sau ce fumează”, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov despre el într-un interviu.

În Occident și în Ucraina, Zelenski a fost lăudat pentru leadershipul său motivațional de război, inclusiv pentru discursurile online adresate parlamentelor din întreaga lume pentru a mobiliza sprijinul pentru Kiev.

Întrebat de ce l-a lăudat pe Zelenski, Prigozhin a spus:

„Pentru a deveni mai puternic, pentru a câștiga, trebuie să tratezi adversarul cu respect. Nu-l subestimați. Căutați întotdeauna defecte în voi înșivă și vedeți ce este bun și important care poate fi învățat din experiența inamicului”.